Skip to main content

”Njuter mer av att vara nöjd”

Johan – 38 år, delar sin utmattningsresa i blogg 5

— För första gången på väldigt länge börjar jag få kontroll över mitt liv och mitt mående. För fem år sedan hade jag ingen kontroll, ingen kontroll alls. Men jag tyckte allt var bra, nästan. Visst förstod jag att något inte var rätt, men jag körde på ändå.

Varningsklockorna ringde, vartenda larm tjöt. Men jag körde på ändå. Vad är det som får oss att driva på tills det inte går mer? Vart i samhället är den där felande lilla delen som får vissa av oss att gå så snett att vi värderar nästan vad som helst högre än vår egna hälsa? Det är något jag funderar på än idag. För även om jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv genom min utmattning så vet jag inte när det tippade och var för sent. 
Där för fem år sedan, när jag satt på köksgolvet och bara grät hejdlöst hade jag passerat den punkten för länge sedan. Jag hade drivit mig själv så hårt på så många plan att läkarna sa att “du kunde ha dött där”. 

Det gick veckor. Mediciner. Snart är jag tillbaka tänkte jag. Måste bara vila lite mer. Att jag sov bort dygnen, knappt kunde föra samtal eller klara mig själv såg jag inte. Det gick månader. Terapi. Rehabilitering. Tillslut hade läkarna förlängt min sjukskrivning till år. “Skönt att du är tillbaka och är frisk igen.” Nej det är inte skönt att komma tillbaka, nej jag är inte frisk. Nu började den svåra biten. Att inse att jag inte ska tillbaka. Att inse att jag är långt från frisk. Att börja om och börja ta in att det aldrig kommer bli som förut. Att börja förstå min egna kropp. Träna på att känna av vad jag klarar och inte klarar. Träna på att inte tänka för mycket, att ha en balans. Träna på att säga nej, prioritera, ta bort, minska krav, stressa ned, slappna av, njuta, skratta, vara glad. 
Jag tror inte jag njuter mer av allt livet kan ge nu än tidigare. Istället njuter jag mer av att vara nöjd, klappa mig själv på axeln och känna att det duger. Jag duger. För varje dag så känner jag mig själv bättre och varje dag tar jag lite mer kontroll. För efter en utmattning är det viktigaste att åter ta kontrollen. Att prioritera sig själv framför allt annat och inte allt annat framför sig själv.

 

 

Vill du dela din utmattningsresa i vår blogg? Kontakta oss på mail: raktinivaggenpodcast@gmail.com

Vill du veta mer om Johan? Besök han på Instagram: @mossfeldt

Leave a Reply